08 mei 2014

Verbinding maken

Wat was synesthesie ook alweer? Synesthesie is een abnormale vorm van contact met een fenomeen. De voorwaarde voor het nabootsen van een synesthetische ervaring is de vertaling van een prikkel naar andere zintuiglijke prikkels of cognitieve paden.


Oh ja... We zijn nog steeds op zoek naar die ene synesthetische ervaring die de installatie teweeg zal brengen. Maar wat voor gevoel willen we bij de gebruiker nalaten? Wat voor boodschap willen we overdragen? Wat is het bestaansrecht van de installatie?

Nou wordt bij digitale synesthesie de computer als verlengstuk van je neurale netwerk gebruikt om een nieuwe brug te vormen tussen twee zintuigen. Ik vat de term digitale synesthesie erg letterlijk op. Als je de computer een verlengstuk van je zintuig is, wat voel je dan? En als het onderdeel is van een wereldwijd web, waar ligt de grens dan? Hoe ver reikt je gevoel als het internet onderdeel is van jouw brein?

Internet Mapping Project

Het web is een snelweg van informatie. Dus als je het internet aan zou kunnen raken, wat zou je dan ervaren? Net als hoe een natuurlijke synestheet van chaotische muziek overweldigd wordt, zou je bij online synesthesie ook overweldigd worden door het ongefiltreerde kollosale netwerk.

Raum und Zeit album cover artwork

Het internet is eigenlijk iets wat je helemaal niet aan kunt raken. In feite is het gewoon een hele boel elektronische impulsen die door kabeltjes onder de grond reizen. Onze computers verwerken de signalen tot plaatjes en geluiden. Het is alleen de afvoer van het systeem dat zichtbaar is.



Maar wat als je het alomvattende web kon voelen, is het dan eng, machtig of pijnlijk?

Het leek mij gaaf als je de gebruiker een lichte schok liet voelen. Alleen het per ongeluk elektrocuteren van de gebruiker en risico's voor mensen met hartproblemen of een pacemaker ga ik liever uit de weg. Overigens is het aanraken van een opengebroken netwerk kabel niet bepaald schokkend (ik heb dit getest).

Eng en machtig lijken mij echter wel belangrijk. Het internet is te interpreteren als een alomvattende onzichtbare entiteit, digitaal verweven met de natuur. Laat de gebruiker het onzichtbare zichtbaar maken. Ontdek de aanwezigheid van het virtuele wezen en laat je overweldigen.

07 mei 2014

Mens en Technologie

Mede door het vak mediafilosofie worden we aan het denken gezet over onze relatie met technologie. We zijn op een punt gekomen waar we bijna alles digitaal kunnen doen en de mogelijkheden blijven maar groeien. Maar wat doet dit met ons als mens zijnde? Hoe verandert het onze manier van zijn en ons gedrag?

"Je lijkt wel vergroeit met je mobieltje!" Horen we de oudere generatie geregeld zeggen. Typisch genoeg vaak vanachter een tablet waaruit de geluidjes van Candy Crush klinken. Het is natuurlijk waar, wat ze zeggen; we lopen ook constant met smartphones in onze hand. Er wordt ook van ons verwacht dat we waar en wanneer dan ook maar kunnen zien waar we les hebben, óf we überhaupt les hebben en we wachten op antwoorden van onze projectgenoten die op zoek zijn naar een geschikte werkplek. Deze manier van communiceren is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Technologie - en met name de smartphone - zijn een verlengstuk van ons lichaam geworden; een soort zintuig. Het mooie is dat dit zintuig voor ons de informatie filtert, want op Facebook zie je alleen wat jouw vrienden leuk vinden en krijg je alleen mailtjes die voor jou bestemd zijn. Bovendien is er nog een extra filter; je bepaalt namelijk zelf of je je telefoon even op stil zet. Maar dat jij niet online bent betekent niet dat het internet niet doorgaat.

Stel je voor dat jij een onderdeel bent van het internet. Wat voel je? Wat zie en hoor je? En wat doet dat met je? Vanuit het overvloeien van zintuigen; synesthesie, zijn we gekomen op een begrip dat men digitale synesthesie noemt; de versmelting van zintuigen met technologie. Mens en technologie zijn met elkaar aan het vergroeien.

Als beleving hebben we gekozen voor het woord: Overweldigend. Want als jij onderdeel zou zijn van het internet en de enorme overload aan informatie, beelden, geluid, etc. zou moeten verwerken, dan voel je je toch enigszins overdonderd. Als uitgangspunt hebben we nog steeds synesthesie, maar wel digitale synesthesie; we hebben een soort extra zintuig met het internet ontwikkelt. Dit willen we de gebruiker laten ervaren. Dit willen we doen door een soort synestethische ervaring terug te geven.

06 mei 2014

Belevingsconcepten mobiele telefoon

Vandaag hebben we een stap terug gedaan van de concepten die we hadden, en zijn we ons gaan focussen op wat een interessante beleving zou kunnen zijn. Vanuit het onderwerp internet zijn we tot het idee ‘overweldigend’ gekomen. Een goed voorbeeld van een overweldigende beleving heeft het kunstwerk Crack van Pascal Dombis.

"Crack" is a video installation composed of two vibrating screens that display Google "crack" images at a speed directly driven by motor frequency.



Evianne kwam hierbij met het idee om mobiele telefoons bij de installatie te betrekken waaruit ik een idee kreeg om bijvoorbeeld elektromagnetische sensoren te gebruiken die reageren wanneer er straling van een telefoon bij in de buurt komt. Ook hierbij heb ik een interessante interactieve installatie gevonden.

Cell Phone Disco

Cell Phone Disco is een oppervlakte dat het elektromagnetische veld van een actieve mobiele telefoon visualiseert. Enkele duizenden lampjes branden wanneer je een oproep doet of ontvangt in de nabijheid van de installatie.

Het laat zien hoe de aanwezigheid van mobiele telefoons verder reikt dan het fysieke apparaat. In de stedelijke omgeving bevinden we ons voortdurend temidden van WIFI-netwerken, straling en andere onzichtbare velden en netwerken.

De Cell Phone Disco maakt zichtbaar wat tot dusver het exclusieve domein van telecombedrijven was. Het werk zet aan tot denken over de groeiende intensiteit van de netwerken die we normaal gesproken niet waarnemen. De makers van de Cell Phone Disco laten het aan de toeschouwer om een eigen standpunt in te nemen.



Het interesseert mij omdat tegenwoordig iedereen een mobiele telefoon op zak heeft waarmee je als toeschouwer de installatie beïnvloed. Het is indrukwekkend uitgewerkt waarbij de achterliggende gedachte ook sterk is.

Een beleving die ik hier zelf uit wil creëren is om uiteindelijk zelf fysiek met het internet in contact te zijn. Hoe meer jij je namelijk op het internet beweegt, hoe meer je er ook van voelt dat je erbij aanwezig bent.


Een andere beleving die ik heb bedacht is om de toeschouwer machtig te laten voelen doordat hij controle heeft over het internet. Dit kan door bijvoorbeeld op een visuele manier controle te hebben over beeldmateriaal wat rechtstreeks van het internet komt.