06 mei 2014

Belevingsconcepten mobiele telefoon

Vandaag hebben we een stap terug gedaan van de concepten die we hadden, en zijn we ons gaan focussen op wat een interessante beleving zou kunnen zijn. Vanuit het onderwerp internet zijn we tot het idee ‘overweldigend’ gekomen. Een goed voorbeeld van een overweldigende beleving heeft het kunstwerk Crack van Pascal Dombis.

"Crack" is a video installation composed of two vibrating screens that display Google "crack" images at a speed directly driven by motor frequency.



Evianne kwam hierbij met het idee om mobiele telefoons bij de installatie te betrekken waaruit ik een idee kreeg om bijvoorbeeld elektromagnetische sensoren te gebruiken die reageren wanneer er straling van een telefoon bij in de buurt komt. Ook hierbij heb ik een interessante interactieve installatie gevonden.

Cell Phone Disco

Cell Phone Disco is een oppervlakte dat het elektromagnetische veld van een actieve mobiele telefoon visualiseert. Enkele duizenden lampjes branden wanneer je een oproep doet of ontvangt in de nabijheid van de installatie.

Het laat zien hoe de aanwezigheid van mobiele telefoons verder reikt dan het fysieke apparaat. In de stedelijke omgeving bevinden we ons voortdurend temidden van WIFI-netwerken, straling en andere onzichtbare velden en netwerken.

De Cell Phone Disco maakt zichtbaar wat tot dusver het exclusieve domein van telecombedrijven was. Het werk zet aan tot denken over de groeiende intensiteit van de netwerken die we normaal gesproken niet waarnemen. De makers van de Cell Phone Disco laten het aan de toeschouwer om een eigen standpunt in te nemen.



Het interesseert mij omdat tegenwoordig iedereen een mobiele telefoon op zak heeft waarmee je als toeschouwer de installatie beïnvloed. Het is indrukwekkend uitgewerkt waarbij de achterliggende gedachte ook sterk is.

Een beleving die ik hier zelf uit wil creëren is om uiteindelijk zelf fysiek met het internet in contact te zijn. Hoe meer jij je namelijk op het internet beweegt, hoe meer je er ook van voelt dat je erbij aanwezig bent.


Een andere beleving die ik heb bedacht is om de toeschouwer machtig te laten voelen doordat hij controle heeft over het internet. Dit kan door bijvoorbeeld op een visuele manier controle te hebben over beeldmateriaal wat rechtstreeks van het internet komt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten